Τι είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και γιατί αφορούν τους καταναλωτές ρεύματος;

October, 10, 2017


Τι είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και γιατί αφορούν τους καταναλωτές ρεύματος;

Πρόσφατα μπήκαν στο λεξιλόγιο της αγοράς ηλεκτρισμού οι ¨δημοπρασίες ΝΟΜΕ". Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται να μάθουν τι ακριβώς είναι και αν  τους αφορούν. Η απάντηση είναι ότι πράγματι τους αφορούν και μάλιστα με θετικό τρόπο.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ διεξάγονται με σκοπό να αγοράσουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές φθηνό ρεύμα από την ΔΕΗ ώστε να μπορέσουν να το πουλήσουν στους τελικούς καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές (Μην ρωτάτε που το έκρυβε τόσο καιρό το φθηνό ρεύμα γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να απαντήσουμε  χωρίς να ¨μπλέξουμε").

Δύο χαρακτηριστικά της αγοραπωλησίας αυτής είναι σημαντικά . Πρώτο ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές προαγοράζουν ποσότητες ρεύματος για ένα χρόνο με την λογική του "Τake or Pay". Αν δηλαδή δεν την χρησιμοποιήσουν την χάνουν.  Δεύτερο ότι η τιμή αγοράς παραμένει σταθερή για ένα χρόνο. (Να προσθέσουμε και ένα ακόμα σημείο.Προαγοράζουν προπληρώνοντας - άρα η οικονομική τους κατάσταση είναι στιβαρή!)

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι προμηθευτές έχουν μεγάλο κίνητρο να πουλήσουν όλη την ποσότητα που αγόρασαν και μάλιστα έχουν την δυνατότητα πλέον να το κάνουν με σταθερές τιμές.

Έχουν ήδη γίνει δημοπρασίες και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η μεγαλύτερη  . O πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να ανακαλύψει την επίπτωση τους στις τιμές ο καταναλωτής είναι να επισκεφθεί το allazorevma.gr. Γιατί ήρθε πλέον στα αλήθεια η ώρα να αλλάξουμε (μαζικά) ρεύμα!

 

allazorevma.gr