Το Μέλλον Έφτασε στον Ηλεκτρισμό - Ας Ελπίσουμε ότι Δουλεύει!

April, 25, 2017


Το Μέλλον Έφτασε στον Ηλεκτρισμό - Ας Ελπίσουμε ότι Δουλεύει!

Στην μέση της δεκαετίας του '20 (τον περασμένο αιώνα) ένας εύπιστος Αμερικανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε την τότε Σοβιετική Ένωση και στο γυρισμό του έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: "Είδα το Μέλλον και Δουλεύει". Στην εποχή μας έχουμε το Διαδίκτυο - δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουμε στο Τέξας των ΗΠΑ για να αναφωνήσουμε "Είδαμε το μέλλον του ηλεκτρισμού - ας ελπίσουμε ότι δουλεύει" (Μετά το ατύχημα του Αμερικάνου στην Σοβιετική Ένωση προσέχουμε τις διατυπώσεις μας).

Στο Τέξας λοιπόν προσφέρεται (www.gogriddy.com) για πρώτη φορά ως εμπορικό προϊόν (και όχι πιλοτικά) δυναμικό τιμολόγιο ρεύματος σε οικιακούς πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ρεύματος μεταβάλλεται ανά 15 λεπτά της ώρας ακολουθώντας την χονδρική τιμή.  Ορισμένα χαρακτηριστικά του προϊόντος:


  • Είναι προϊόν με προπληρωμή. Για να ενταχθεί κανείς πληρώνει 49,99 δολάρια προκαταβολή και μετά 10 δολάρια τον μήνα ως συνδρομή. Η αναπλήρωση του λογαριασμού γίνεται μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής. 
  • Η προπληρωμή εξαφανίζει την ανάγκη για αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή  ο οποίος μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από το πρόγραμμα όποτε το θελήσει.
  • Η εφαρμογή προσφέρει υπηρεσίες άμεσης ενημέρωσης (alerts) για την πορεία της τιμής του ρεύματος ώστε ο καταναλωτής να αλλάζει τις συνήθειές του για να εξοικονομήσει χρήματα ενεργώντας σε πραγματικό χρόνο. 

Βεβαίως είναι προαπαιτούμενο ο καταναλωτής να έχει "έξυπνο" μετρητή. Στο Τέξας όμως, όλοι οι καταναλωτές έχουν ήδη "έξυπνο" μετρητή! Και μια και αναφερόμαστε στο Τέξας ας προσθέσουμε και ορισμένες άλλες πληροφορίες για τον ηλεκτρικό κλάδο στην πολιτεία αυτή. Για παράδειγμα ότι εκεί παράγεται ρεύμα από ανεμογεννήτριες (κατά κεφαλή) περισσότερο από ότι την Γερμανία και ότι η μέση τιμή του οικιακού ρεύματος είναι περίπου 12 λεπτά την κιλοβατώρα. Του δολαρίου (Στην Γερμανία είναι 29 λεπτά. Του ευρώ). Χρειάζεται μήπως να προσθέσουμε ότι στο Τέξας η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών ρεύματος (παραγωγή, δίκτυα, εμπορία - εκτός της περιοχής του Austin που είναι δημοτικές) είναι ιδιωτικές; 

Δεν είναι σίγουρο ότι το Gogriddy θα πετύχει. Είναι όμως μια ιδιωτική επένδυση. Επιχειρηματίες βάζουν στοίχημα για το μέλλον του ηλεκτρισμού διακινδυνεύοντας τα δικά τους χρήματα. Στην θεωρία και στα πιλοτικά, όλοι τα ξέρουμε όλα, ειδικά στην εποχή μας του διαδικτύου.  Ορισμένοι "τεξανοί" τα κάνουν κιόλας. Τους ζηλεύουμε.
 

allazorevma.gr