Δείκτης Τιμών Μαρτίου – Τάση προς Κανονικότητα;

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Μαρτίου 2023 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, εμφάνισε μικρή πτώση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Φεβρουαρίου 2023Ο Δείκτης Τιμών από 246,89 έπεσε στα 237,90 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr  περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 40 ευρώ την  μεγαβατώρα (για τον Μάρτιο – ίδια με τον Φεβρουάριο), έμειναν σταθερές στα 26,83 ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή για δεύτερο συνεχή μήνα μετά από πολλούς μήνες χρεωστικές. Αν εφαρμόζονταν οι νέες χρεώσεις δικτύου (που θα ισχύσουν από 1/5/23) οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις θα ήταν 43,18 ευρώ – με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τιμών να ανέβει στα 255,23 ευρώ ήτοι αυξημένος κατά 7,2%.
Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ μειώθηκε από 206,08 σε 197,60 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 145,00 έως 245,00 με μέσο όρο τα 193,62 ευρώ την μεγαβατώρα μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (206,01). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (3/22-3/23), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων (πριν τις επιδοτήσεις) μειώθηκε κατά 38% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ μειώθηκε κατά 41%. 
 
Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) τους τελευταίους 12 μήνες. Στον Δεύτερο Πίνακα παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Τον Μάρτιο η χονδρική τιμή είχε σημαντική μείωση (-20%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής είχε μικρότερη μείωση (-3,6%). Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση, που έμεινε στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα, ήταν υψηλότερη από όσο χρειαζόταν. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του μικτού περιθωρίου των Παρόχων. Η τιμή της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) συνεχίζει να είναι για πέμπτο  συνεχή μήνα υψηλότερη από τον μέσο όρο των εναλλακτικών παρόχων και σημαντικά υψηλότερη από την τιμή του φθηνότερου εναλλακτικού. Ενώ έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για επιστροφή στην κανονικότητα στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, η αύξηση των χρεώσεων δικτύου που επιφέρει η νέα μεθοδολογία υπολογισμού από την ΡΑΕ αλλά και η επερχόμενη αύξηση των ΥΚΩ, προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων.
Screenshot_182
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top