Η συμπεριφορά του κράτους και των κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού μοιάζει με αυτή του πονηρού εμπόρου που ένα μήνα πριν την εβδομάδα των εκπτώσεων – επιδοτήσεων στην περίπτωση του κράτους – αυξάνει σιωπηρά τις τιμές του με σκοπό να πετύχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Να έχει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει την περίοδο των εκπτώσεων τους πελάτες με προσφορές – εκπτώσεις – επιδοτήσεις διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφη την κερδοφορία του*.
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 το κράτος, μέσω της ΡΑΑΕΥ και του δεσπόζοντα υπο τον έλεγχό του Παρόχου, πήρε αποφάσεις που αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος με τον τρόπo του πονηρού εμπόρου: Σε μικρές δόσεις και στα “μουλωχτά”:
- Η χρέωση του συστήματος μεταφοράς αυξήθηκε κατα 18%. Απο 0,00844 ευρώ την κιλοβατώρα σε 0,00999. Αποτέλεσμα επιβάρυνση 1,55 ευρώ την μεγαβατώρα για τους καταναλωτές στην Χαμηλή Τάση ή περίπου 6 ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή – ήτοι αύξηση σε ποσοστό 0,7% στην συνολική του δαπάνη για ρεύμα.
- Η χρέωση του δικτύου διανομής αυξήθηκε στο σκέλος της ισχύος απο 0,5955/KVA σε 6,12/KVA και μειώθηκε στο σκέλος της ενέργειας απο 0,348 σε 0,339/KWh. Συνολικό αποτέλεσμα αύξηση περίπου 1 ευρώ την μεγαβατώρα και περίπου 4 ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή ήτοι ποσοστό 0,4% στην ετήσια δαπάνη του για ρεύμα.
- Οι απώλειες του δικτύου διανομής, με την οποία χρεώνονται οι Πάροχοι όταν αγοράζουν απο την χονδρική και μετακυλίουν στους καταναλωτές, αυξήθηκαν μέσω του συντελεστή τους που απο 13% ανέβηκε στο 16%. Αυτό υπολογίζουμε ότι στοιχίζει περίπου 3,5 ευρώ την μεγαβατώρα ήτοι 13 ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή ή 1,5% της ετήσιας δαπάνης του για ρεύμα.
Συνολικά, όπως φαίνεται στον παρακάτω Πίνακα, με τις πρόσφατες αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύων επιβάλεται αύξηση στην δαπάνη για ρεύμα κατά 2,6% ήτοι 23 περίπου ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή. Η αύξηση αυτή που είναι εκ πρώτης όψεως αμελητέα (ειδικά για τους εξ’ ημών χουβαρντάδες) έχει ορισμένα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά: α) αποφασίζεται απο το κράτος με νομότυπες αλλά αδιαφανείς διαδικασίες β) Είναι μόνιμη και δεν υφίσταται την πίεση του ανταγωνισμού και γ) αντιστοιχεί σε μια αύξηση των εσόδων των δικτύων κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς της Χαμηλής Τάσης και μόνο.
Αλλά το μεγάλο “κόλπο” το έκανε η υπο κρατικό έλεγχο δεσπόζουσα επιχείριση. Η οποία με επιστολή που στέλνει στους πελάτες της του “ειδικού” τιμολογίου, υποτίθεται** ότι τους ενημερώνει ότι απο 1/8/25 θα κατεβάσει το όριο της μηνιαίας κατανάλωσης πάνω απο το οποίο χρεώνει με ψηλότερη τιμή την κιλοβατώρα (σε 0,172 απο 0,160 ευρώ την κιλοβατώρα). Απο 500 κιλοβατώρες στις 200 κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι 201 κιλοβατώρες θα χρεώνονται με 0,172 ευρώ – απο την πρώτη κιλοβατώρα!
Πόσο σημαντική είναι αυτή η αλλαγή; Είναι ίσως η σημαντικότερη δομική αλλαγή που έχει κάνει η ΔΕΗ στα τιμολόγια της τα τελευταία χρόνια (μετά τον περίφημο “μηχανισμό αναπροσαρμογής”). Γιατί ενώ ένα μικρό ποσοστό των πελατών της στο ειδικό τιμολόγιο καταναλώνει περισσότερες απο 500 κιλοβατώρες τον μήνα, η μεγάλη τους πλειοψηφία καταναλώνει πάνω απο 200. Η ΔΕΗ συνεπώς την πράξη αυξάνει την βασική της τιμή κατα 8% εφάπαξ και μόνιμα για το σύνολο σχεδόν των πελατών της στα πράσινα τιμολόγια. Που με πρόχειρους υπολογισμούς σημαίνει 45 ευρώ τον χρόνο περισσότερα για τον μέσο καταναλωτή και μια αύξηση στη συνολική δαπάνη για ρεύμα της τάξεως του 5%. Εκτιμούμε ότι η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων τη ΔΕΗ κατά περίπου 200 εκατομμύρια τον χρόνο (με τη υπόθεση ότι το 70% των πελατών της είναι στο πράσινο τιμολόγιο και καταναλώνει πάνω απο 200 κιλοβατώρες τον μήνα***)
Ας κάνουμε την “σούμα”. Με τις παραπάνω πρόσφατες αποφάσεις, ο μέσος καταναλωτής θα επιβαρυνθεί κατά την εκτίμησή μας με 67 ευρώ τον χρόνο, που ισοδυναμεί με ένα συνολικό ποσοστό αύξησης στην ετήσια δαπάνη του για ρεύμα κατά 7,8%. Ο “Όμιλος ΔΕΗ” θα ωφεληθεί απο τις αυξήσεις αυτές κατά ένα ποσό που εκτιμούμε ότι θα φθάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο****. Αυτό θα είναι μειωμένο στον βαθμό που οι πελάτες της που είναι στο πράσινο (“ειδικό”) τιμολόγιο ενημερωθούν και ενεργοποιηθούν. Το κράτος και οι Λειτουργοί του Τύπου μπορούν να βοηθήσουν. Ιδού η Ρόδος.
*Υπάρχει βέβαια διαφορά. Ο πελάτης του πονηρού εμπόρου έχει κι άλλες επιλογές. Αυτό ισχύει μόνο μερικώς για το ρεύμα.
** Υποτίθεται – γιατί διαβάζοντας την επιστολή εμείς δεν το καταλάβαμε.Είδαμε μόνο την μείωση της τιμής σε 0,140 για κατανάλωση μέχρι 200 κιλοβατώρες.
Πηγή: Αθανάσιος Γκίκας smart energy blog