Οι Τιμές στην Χονδρική του Ρεύματος Πέφτουν- οι Λογαριασμοί των Καταναλωτών;

April, 29, 2020


Οι Τιμές στην Χονδρική του Ρεύματος Πέφτουν- οι Λογαριασμοί των Καταναλωτών;


Ο φετινός Απρίλιος φαίνεται ότι είναι "ο μήνας ο σκληρός" για τους παραγωγούς ρεύματος. Η πτώση της τιμής στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού είναι δραματική. Η μέση οριακή τιμή του συστήματος έχει πέσει στα επίπεδα των 28,54 ευρώ την μεγαβατώρα από 43,65 τον Μάρτιο και 59,68 τον Δεκέμβριο του 2019 (ποσοστά 43% και 59% αντίστοιχα). Αν όμως είναι σκληρός για τους παραγωγούς τότε, είναι φυσικό να υποθέσει κανείς ότι θα είναι πιο ευχάριστος για τους καταναλωτές. Είναι αυτό αλήθεια;

Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε δυο τουλάχιστον παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές με αυτόματο τρόπο (και όχι ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού) στην λιανική αγορά. Είναι όμως δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε την επίπτωσή τους. 


Ένας παράγοντας που θα αναμέναμε να έχει θετική επίπτωση (δηλαδή μείωση τιμών) στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, αφορά τους λογαριασμούς των παρόχων ρεύματος που χρεώνουν ρήτρα οριακής τιμής στα τιμολόγια τους. Ήρθε επιτέλους η ώρα οι ρήτρες αυτές να δουλέψουν προς όφελος των καταναλωτών μετά από χρόνια που έχουν δουλέψει προς όφελος των παρόχων. Αυτό γιατί - ειδικά τον Απρίλιο - αλλά πιθανότατα και στους επόμενους μήνες του χρόνου, η οριακή τιμή συστήματος θα βρεθεί κάτω από τα χαμηλό όριο ορισμένων παρόχων. Τιμώντας τις συμβάσεις τους, αυτοί θα πιστώσουν την διαφορά στους πελάτες τους. Το allazorevma.gr δεσμεύεται ότι θα διαφημίσει δωρεάν τις περιπτώσεις αυτές δίνοντας στην δημοσιότητα λογαριασμούς με πιστωτική ρήτρα ΟΤΣ (εφόσον μας τους εμπιστευθούν οι χρήστες μας)

Από την άλλη μεριά υπάρχει στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το ΕΤΜΕΑΡ, το ποσό που συνεισφέρουν οι καταναλωτές για τη επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτός  ο παράγοντας θα δημιουργήσει πιθανόν την ανάγκη αύξησης των τιμών. Ο λόγος είναι ότι η επιδότηση των ΑΠΕ δεν εξαρτάται μόνο από το ύψος των δικών τους ειδικών προνομιακών τιμολογίων (που δεν αλλάζουν για δεκαετίες) αλλά και από την οριακή τιμή συστήματος - η οποία και αφαιρείται από το ποσό της επιδότησης. Όσο χαμηλότερη η ΟΤΣ, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για αυξημένη χρέωση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Με την δραματική πτώση της οριακής τιμής σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του προυπολογισθεντος για την χρονιά, τον Ιούνιο ο Ρυθμιστής είναι πιθανό να χρειαστεί να διορθώσει την κατάσταση αυξάνοντας την χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή είναι μια πολιτικού χαρακτήρα απόφαση που είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει δεδομένου ότι στην πολιτική η κλωτσιά στο τενεκεδάκι να πάει παρακάτω είναι πολλές φορές η εύκολη λύση.

Υπάρχει βέβαια και ο ανταγωνισμός. Αυτός όμως δεν λειτουργεί αυτόματα (ειδικά για αγορές με τεράστιο βαθμό συγκέντρωσης). Αναμένουμε λοιπόν με μεγάλη ανυπομονησία να δούμε τις αντιδράσεις των παρόχων. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής που μόλις δημιουργήσαμε στο allazorevma.gr θα δείξει τους επόμενους μήνες το πώς κινήθηκε η απόσταση ανάμεσα στην χονδρική και την λιανική τιμή του ρεύματος. Με άλλα λόγια αν "δούλεψε" ο ανταγωνισμός.

 

allazorevma.gr