Ο Δείκτης Τιμών Τρύπησε το Ταβάνι τον Μάρτιο

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Μαρτίου 2022 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, είχε σημαντική αύξηση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Φεβρουαρίου. Ο Δείκτης Τιμών ανέβηκε  από τα 252,92 στα 280,59 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr  περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 129 ευρώ την  μεγαβατώρα (για τον Μάρτιο), αυξήθηκαν ελαφρά από -76,31 σε -73,2 ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή λιγότερο πιστωτικές. Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξήθηκε σημαντικά από 314,91 σε 337,90 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 299 έως 338,00 με μέσο όρο τα 315,21 ευρώ την μεγαβατώρα αυξημένο κατά 12σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (285,21). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (4/21-3/22), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε κατά 262% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 246%. 
 
Στο παραπάνω Πίνακα φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες. Η τιμή στην χονδρική εμφάνισε μεγάλη αύξηση τον Μάρτιο με συνέπεια ο Δείκτης να κάνει νέο ρεκόρ – πιθανόν όλων των εποχών στην αγορά ηλεκτρισμού. Τα περιθώρια πάντως των παρόχων είναι πλέον θετικά πράγμα που θα βοηθήσει να επιβιώσουν αν αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα ρευστότητας και επισφαλειών και επαναδιαπραγματευθούν τα υπάρχοντα παλαιά συμβόλαια με τους πελάτες τους πείθοντας τους ότι τα μεταβλητά τιμολόγια που επιδοτούνται είναι πιο ελκυστικά από τα ελάχιστα σταθερά που προσφέρονται (και δεν επιδοτούνται).
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top