Τα δίκτυα της ΔΕΗ και οι φωτιές – η ασφάλεια στοιχίζει

Έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες  ότι η καταστροφική φωτιά στην Ανατολική Αττική ξεκίνησε από το δίκτυο ηλεκτρισμού. Προφανώς δεν έχουμε καμία λεπτομερή πληροφόρηση για το συγκεκριμένο συμβάν και ίσως -βραχυπρόθεσμα – δεν πρέπει να βγαζουμε συμπεράσματα πριν υπάρξει (αν υπάρξει!) η σχετική έρευνα.
Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό και σημαντικό. Το δίκτυο ηλεκτρισμού στην χώρα κατασκευάστηκε σε χρόνο – παγκόσμιο ρεκόρ μεταξύ 1955 -1975 με αμερικανικές προδιαγραφές δικτύων αγροτικού εξηλεκτρισμού – όσο φθηνότερα ήταν δυνατόν. Υπάρχει η εύλογη ανησυχία ότι, εκτός των φτωχών προδιαγραφών κατά την κατασκευή του, έχει γεράσει και ότι δεν συντηρείται σωστά. Η σχέση με την φωτιά; Σε μια ιδανική κατάσταση, όλα τα καλώδια που περνούν από δασικές περιοχές θα πρέπει να είναι μονωμένα.
Να σημειωθεί ότι η χρέωση δικτύου στους λογαριασμούς μας είναι το 50% της (ανάλογης) χρέωσης των Γερμανών καταναλωτών για το δικό τους δίκτυο. Η ανάλυση του allazorevma.gr έχει δείξει ότι οι Έλληνες πληρώνουν περίπου 3,5 λεπτά/κιλοβατώρα (17% του συνολικού λογαριασμού) για το δίκτυο ενώ οι αριθμοί στην Γερμανία είναι 7,5 και 27% αντίστοιχα.
Η μόνωση των καλωδίων (και περισσότερο η υπογείωσή τους) στοιχίζει. Μπορούμε και θέλουμε να υποστούμε το επί πλέον κόστος; Ποιος και πότε θα ξεκινήσει την συζήτηση;
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top