Οι πολιτικοί – όλων των αποχρώσεων – και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού προσπαθούν, ο καθένας για δικό του συμφέρον, να αποπροσανατολίσουν το καταναλωτικό κοινό δημαγωγώντας ασύστολα. Αυτό γιατί ο Τύπος, περιέργως, ενεργεί συχνά ως φερέφωνο παρά ως ελεγκτής τους. Προσπαθούμε να ρίξουμε φως ως αντίδοτο στην δημαγωγική ρητορική ώστε, να “διαχωριστεί η ήρα από το στάρι”.
Η κυβέρνηση επαίρεται ότι κατήργησε τον Αύγουστο του 2022 τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Τυπικά αυτό είναι σωστό αλλά εντελώς αδιάφορο για την τιμή του ρεύματος και συνεπώς τον καταναλωτή. Στην πραγματικότητα είναι χειρότερο από αυτό. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι, αν ίσχυαν στην περίοδο της κρίσης οι ρήτρες, τα τιμολόγια των παρόχων θα ήταν χαμηλότερα! Αυτό που έσωσε την κατάσταση – και διατήρησε τα τιμολόγια σταθερά από τον 8/22 μέχρι σήμερα – είναι η επιδότηση και όχι η “κατάργηση των ρητρών”.
Η δημαγωγία σχετικά με τις ρήτρες ήταν τόσο ισχυρή που δημιουργεί επικοινωνιακό πρόβλημα στους πολιτικούς τώρα που ήρθε ο καιρός να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Γιατί το σκιάχτρο της επαναφοράς των ρητρών που έχουν δαιμονοποιηθεί είναι στα μυαλά όλων – ακόμα και των Λειτουργών του Τύπου.
Στον πανικό τους να λύσουν το επικοινωνιακό πρόβλημα οι πολιτικοί, υποκαθιστώντας τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και την αρμόδια για το θέμα ΡΑΑΕΥ, σκαρφίζονται νέα πολύπλοκα τιμολόγια με τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση στους καταναλωτές και να αποκρύψουν την αλήθεια. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι ρήτρες – το πρόβλημα ήταν η απότομη αύξηση του κόστους του ρεύματος και η μεταβλητότητά του. Και αυτό αντιμετωπίστηκε με την επιδότηση – εργαλείο που φαίνεται ότι δεν θα είναι διαθέσιμο από το νέο έτος.
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι καταναλωτές θα είναι σε μεταβλητό τιμολόγιο από την 1/1/24. Επίσης αλήθεια είναι (για να αποδώσουμε τα “του Καίσαρος τω Καίσαρι”) ότι στην πράξη μηδενίζεται το περιθώριο των παρόχων να διαφημίζουν τιμές των 5 λεπτών την κιλοβατώρα αποσιωπώντας το ότι οι συμβάσεις προβλέπουν πρόσθετη χρέωση από ρήτρα αναπροσαρμογής 15 λεπτών. Οι ρήτρες δεν καταργούνται αλλά ενσωματώνονται στην τιμή. Είναι μια βελτίωση – δεν μπορεί κανείς να μην το παραδεχτεί!
Οι πειραματισμοί της κυβέρνησης με τα τιμολόγια δεν λύνουν το πρόβλημα. Έχουν δε – αν είναι αληθή όσα διαρρέονται – ως παράπλευρη επίπτωση (απώλεια ή ίσως στόχο;) την αύξηση των περιθωρίων των Παρόχων και ιδιαίτερα του Δεσπόζοντα. Η άποψή μας είναι ότι η ευθύνη της κυβέρνησης είναι η επιδότηση – που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί και μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Από που θα βρει τα χρήματα και με ποιον τρόπο θα τα μοιράσει. Ας αφήσει τον σχεδιασμό τιμολογίων στους Παρόχους. Τι θα απογίνουν τα εμπορικά τους τμήματα; Θα τα καταργήσουν και θα απολύσουν όλα τα στελέχη τους;