“Πολλά είναι τα ψέματα που είπαμε ως εδώ” τραγουδάει ο Νιόνιος. Ακόμα χειρότερο, είναι περισσότερες οι μισές αλήθειες, που είναι και πιο παραπλανητικές. Αναφερόμαστε στο θέμα της εποχής βέβαια – το Ρεύμα. Το allazorevma.gr αποφάσισε λοιπόν ότι είναι καιρός να πεί τις δικές του αλήθειες – με νούμερα όσο είναι αυτό δυνατό.
Η τιμή του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές στην χώρα έχει αυξηθεί κατά 25% περίπου σε σχέση με την εποχή πριν την κρίση (τον Σεπτέμβριο του 21). Αυτός είναι ένας γενικός δείκτης – οι τιμές διαφέρουν μεταξύ παρόχων. Προσεγγίζει όμως αρκετά τις τιμές του δεσπόζοντα παρόχου που εξυπηρετεί περίπου το 75% των μετρητών. Συνεπώς είναι καλή εκτίμηση της δαπάνης του μέσου νοικοκυριού.
Αυτή η αύξηση του 25% θα ήταν αύξηση 210% χωρίς την κρατική επιδότηση που άρχισε να δίνεται από τον Σεπτέμβριο του 2021. Κατά μέσο όρο, σε όλη την διάρκεια του 12μήνου που πέρασε, το κράτος επιδότησε το 45% της τιμής του ρεύματος για τους μικρούς καταναλωτές. Ποσοστό που τον Σεπτέμβριο του 2022 έφθασε το 73%!
Η επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την διαδικασία που ισχύει πλέον από την 1η Αυγούστου του 2022, η διαφάνεια στην τιμολόγηση του ρεύματος έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τα περιθώρια των Παρόχων να παραπλανούν και να προκαλούν σύγχυση στους πελάτες τους μέσω των κακόφημων “ρητρών αναπροσαρμογής” μειώθηκαν δραστικά.
Από που βρήκε το κράτος τα λεφτά για την επιδότηση; Από δύο πηγές κυρίως. Επέστρεψε πρώτα (έμμεσα) στους καταναλωτές το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων που χρεώνονταν οι παραγωγοί με λιγνίτη και φυσικό αέριο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής (αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2). Σε δεύτερη φάση κατάσχεσε τα “υπερκέρδη” των παραγωγών ρεύματος που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Δηλαδή τον εξής ένα: την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (την γνωστή ΔΕΗ). Αποτέλεσμα η μετοχή της να χάσει σε ένα εξάμηνο το 50% της αξίας της και να “κάψει” για την λειτουργία της όλα τα χρήματα που εισέπραξε από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισ. ευρώ). Αυτή η αλήθεια λαϊκά αποδίδεται ως “πώληση ασημικών”. Οι δύο αυτοί πόροι ενισχύθηκαν και από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά σε μικρό βαθμό μέχρι στιγμής.
Ποιος ωφελείται από τις επιδοτήσεις; Οι καταναλωτές ή οι επιχειρήσεις; (Πάροχοι – Παραγωγοί;). Το μεγαλύτερο “θύμα ” της υπόθεσης είναι προφανώς η ΚΕΗ. Σε μια ορθολογικά λειτουργούσα αγορά οι επιδοτήσεις θα περνούσαν στο μεγαλύτερο μέρος στους καταναλωτές. Αυτό όμως εξαρτάται και από την ικανότητα των Παρόχων να εισπράξουν τους λογαριασμούς τους. Γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα κινδυνεύουμε να καταλήξουμε να επιδοτούμε αυτούς που δεν πληρώνουν (και όχι μόνο αυτούς που δεν μπορούν).
Τι μας περιμένει στο μέλλον; Εκτιμούμε ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί όσο είναι αναγκαίο. Επειδή οι διεθνείς αγορές δεν προβλέπουν επί του παρόντος σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου μέσα στο 2023, η κρίση μάλλον δεν θα προλάβει να τελειώσει πριν τις εκλογές.
Το χρηστικό συμπέρασμα για τους καταναλωτές: Στο αμέσως επόμενο διάστημα φαίνεται ότι η ΚΕΗ (γνωστή ως ΔΕΗ) θα είναι αν όχι ο ακριβότερος πάντως σχετικά ακριβός Πάροχος. Καιρός στους πελάτες – δεσμώτες της (τουλάχιστον αυτούς που ακόμα πληρώνουν στην ώρα τους) να αναζητήσουν πιο πράσινα (δηλαδή πιο εύφορα) λιβάδια.