Αυξήθηκαν οι Τιμές του Ρεύματος τον Ιούνιο; (σχεδόν) fake news

Οι καταναλωτές βομβαρδίζονται εδώ και μέρες με την δυσάρεστη είδηση: Οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν τον Ιούνιο. Δόθηκαν επίσης εξηγήσεις για αυτό. Μια από τις πιο διασκεδαστικές ήταν η άπνοια – δεν φύσηξε αρκετά τον Μάϊο και αναγκαστήκαμε να παράγουμε με φυσικό αέριο (που είναι βέβαια ακριβότερο από τον άνεμο που δεν κοστίζει τίποτα). Αυτά έχουν δόση αλήθειας. Όχι όμως τόση ώστε να μην χαρακτηριστούν ως ψεύδη (fake news). Η τουλάχιστον άσχετα (irrelevant) με τις ανάγκες και τις επιλογές των καταναλωτών.

Η αλήθεια που ενδιαφέρει τους καταναλωτές είναι ότι ο Δείκτης Τιμών του allazorevma.gr για τον Ιούνιο θα παραμείνει σχεδόν σταθερός σε σχέση με τον Μάϊο. Αυτό γιατί υπολογίζεται με βάση τις καλύτερες προσφορές των παρόχων για νέους πελάτες όπως αυτές ισχύουν από την 1η Ιουνίου. Τυχαίνει τα 7 φθηνότερα τιμολόγια για τον Ιούνιο να είναι σταθερής τιμής – που δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές της χονδρικής κατά την διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Βεβαίως για αυτούς που είναι σε μεταβλητά τιμολόγια και ειδικότερα τα πράσινα, οι αυξήσεις είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ακόμα και οι πελάτες της ΔΕΗ με πράσινο τιμολόγιο (που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών στην χώρα) θα πληρώσουν ακριβότερα το ρεύμα τον Ιούνιο, παρά το ότι  η υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία έδωσε (σε προεκλογική περίοδο) την προκλητική, πρωτοφανή έκπτωση του 38% στην βασική της τιμή.

Το allazorevma.gr έχει την άποψη ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες (και τα παπαγαλάκια τους) αντί να “τα ρίχνουν” στην άπνοια θα ήταν καλύτερο να αξιοποιήσουν τα επικοινωνιακά τους μεγάφωνα για να υπενθυμίσουν στους καταναλωτές ότι έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ανέμου επιλέγοντας τα φθηνότερα σταθερά τιμολόγια. Η μόνη δικαιολογία που θα μπορούσε να υπάρξει είναι ότι τα τιμολόγια αυτά δεν θα τα βρούν στην κρατική ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ. Που δεν δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών. Θα τα βρούν όμως στο allazorevma.gr την πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα που υπηρετεί τους καταναλωτές από το 2015.  Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

Πηγή: Athanasios Ghikas  / smartenergyblog

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top