Στην προσπάθεια του allazorevma.gr να ενημερώσει τους καταναλωτές σχετικά με τις νέες ρυθμιζόμενες χρεώσεις του Δικτύου Διανομής, ανακαλύφθηκε – με κάποια δόση τύχης γιατί ήταν καλά κρυμμένο – ένα μυστικό. Με την νέα μέθοδο που ισχύει ήδη από 1/5/23, επιβαρύνεται με χρέωση δικτύου διανομής και η νυκτερινή κατανάλωση, για την οποία μέχρι τώρα η επιβάρυνση ήταν μηδενική.
Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος οικιακός καταναλωτής (3,75MWh τον χρόνο) με νυχτερινό τιμολόγιο που καταναλώνει το 30% του ρεύματος του την νύχτα, θα επιβαρυνθεί με την νέα μέθοδο με 101 ευρώ τον χρόνο. Αν ο καταναλωτής δεν είχε νυκτερινό μετρητή (και το σύνολο των 3,75 MWh ήταν ημερήσια κατανάλωση) η ετήσια επιβάρυνσή του θα ήταν 75 ευρώ. Συνολικά, με την νέα μέθοδο υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου διανομής, ή αύξηση στον λογαριασμό του καταναλωτή με νυκτερινό θα είναι πάνω από 8% (8,1%) ενώ του καταναλωτή με μόνο ημερήσια κατανάλωση περίπου 7% (6,72%)*
Εκτιμούμε ότι η επιβολή χρεώσεων δικτύου διανομής στο νυκτερινό ρεύμα των οικιακών καταναλωτών αυξάνει τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ (και την επιβάρυνση των καταναλωτών) κατα λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (20-30 εκατομμύρια ευρώ). Η εκτίμηση θα ήταν καλύτερη αν ήταν δημόσια διαθέσιμος ο αριθμός των νυκτερινών οικιακών τιμολογίων που ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως συνηθίζει, κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.
Αν και οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί, η ανακάλυψη του allazorevma.gr φέρνει στην επιφάνεια ορισμένα σημαντικά θέματα:
Την άνευ προηγουμένου αύξηση του αναμενόμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για το 2023. Από περίπου 781 εκατομμύρια τον χρόνο το 2022, ξαφνικά το 2023 “πήδηξε” κατά 25% στα 981 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που “έπαιρνε” ο ΔΕΔΔΗΕ από την ΡΑΕ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν από 0,77% (2022) έως 3,2% (2021).
Την ειρωνεία του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με την ρητορική περί “έξυπνου δικτύου”, το κράτος δημιουργεί πρόσθετα αντικίνητρα στην ελάχιστη “εξυπνάδα” που υπάρχει ήδη στο δίκτυο ηλεκτρισμού – το νυκτερινό τιμολόγιο.
Τέλος αλλά ίσως σημαντικότερο είναι το θέμα της αποσιώπησης από την πλευρά του κράτους (και της αρμόδιας αρχής) σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται εις βάρος των πολιτών – υποτίθεται για λογαριασμό τους. Το κράτος στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί όχι πολύ διαφορετικά από έναν αμφιβόλου ήθους εμποράκο που ψάχνει τρόπους να κερδίσει κάτι παραπάνω παραπλανώντας τους πελάτες του. Κρατώντας κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.
* Στους υπολογισμούς γίνεται η υπόθεση ότι ο καταναλωτής έχει παροχή με συμφωνημένη ισχύ 25 KVA (τριφασικό)