Με την Επιδότηση Πάμε Καλά – Αλλά Μέχρι Πότε;

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Νοεμβρίου 2021 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, είχε -για πρώτη φορά μετά από καιρό – ελαφρά μείωση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Οκτωβρίου. Ο Δείκτης Τιμών κατέβηκε από τα 199,1 στα 187,37 ευρώ την μεγαβατώρα. Η μείωση οφείλεται στο ότι η κρατική επιδότηση των 130 ευρώ την μεγαβατώρα για τον μήνα Νοέμβριο όχι μόνο αντιστάθμισε αλλά ανέτρεψε την επίπτωση από την συνεχιζόμενη αύξηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων.
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr  περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 130 ευρώ την  μεγαβατώρα (για τον Νοέμβριο), μειώθηκαν από -4,17 σε -74,17 (!!) ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή έντονα πιστωτικές. Αντίθετα ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξήθηκε από 191,19 σε 248,10 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 166,00 έως 298,47 με μέσο όρο τα 243,16 ευρώ την μεγαβατώρα αυξημένο κατά 34% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (181,62). Συνολικά, από την αρχή του έτους, η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε κατά 193,67% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 152,84%. 
 
Στο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες. Είναι εμφανής η εκρηκτική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμών λιανικής η οποία από τον Σεπτέμβριο και μετά έχει απορροφηθεί σε μεγάλο μέρος από την επιδότηση που διατηρεί τον Δείκτη σε σταθερό επίπεδο (μπλε γραμμή στον Πίνακα). Επιδότηση που χρηματοδοτείται μέχρι στιγμής από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού για την υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top