Μείωση του Δείκτη Τιμών Ρεύματος τον Ιανουάριο- Παρά τον Μικροπανικό

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Ιανουαρίου 2023 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, εμφάνισε ελαφριά πτώση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία  Δεκεμβρίου 2022Ο Δείκτης Τιμών είχε μείωση από 242,46 σε 228,93 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr  περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 330 ευρώ την  μεγαβατώρα (για τον Ιανουάριο), μειώθηκαν από -154,17 σε -263,17 ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή περισσότερο πιστωτικές. Σημαντική αύξηση της επιδότησης μετά από τρείς μήνες μείωσης.
Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ αυξήθηκε απότομα από 383,52 σε 479,14 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 369,60 έως 532,40 με μέσο όρο τα 445,41 ευρώ την μεγαβατώρα σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (378,59). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (1/22-1/23), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων (πριν τις επιδοτήσεις) αυξήθηκε κατά 81% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 85%. 
 
Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) τους τελευταίους 12 μήνες. Στον Δεύτερο Πίνακα παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.
Τον Ιανουάριο η χονδρική τιμή είχε σημαντική μείωση (-33%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 22. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής είχε ελαφριά πτώση γιατί αυξήθηκε δραστικά η κρατική επιδότησηΤόσο οι Πάροχοι, όσο και το Κράτος πανικοβλημένοι πιθανόν από την απρόσμενη αύξηση της χονδρικής τον Δεκέμβριο, έπεσαν πάλι έξω στις προβλέψεις τους για την χονδρική τιμή του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τόσο οι τιμές όσο και η επιδότηση που είχαν προαναγγείλει να αποδειχθούν υψηλότερες από όσο απαιτείτο για να καλυφθεί η τιμή της χονδρικής. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου των Παρόχων αντιστρέφοντας τη τάση του Δεκεμβρίου. Η τιμή της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) είναι για τρίτο συνεχή μήνα υψηλότερη από τον μέσο όρο των εναλλακτικών παρόχων και σημαντικά υψηλότερη από την τιμή του φθηνότερου εναλλακτικού.
 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top