Μια (Κοστολογημένη) Προεκλογική Υπόσχεση: το Μέρισμα Άνθρακα

Με την ευκαιρία της επερχόμενης δεύτερης εκλογικής διαδικασίας και με δεδομένο ότι υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις που θα ήθελαν να αλλάξει το σκηνικό σε σχέση με την πρώτη κάλπη (ακόμα και οι προπορευόμενοι όμως θα ενδιαφέρονταν ίσως να βελτιώσουν την πρωτιά τους) προτείνω να δοθεί μια ρεαλιστική και κοστολογημένη προεκλογική υπόσχεση που έχει – κατά την γνώμη του γράφοντος – την δυνατότητα να προκαλέσει εκλογικό σεισμό.

Η πρόταση είναι απλούστατη: Το (υπάρχον) Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης να συνεχίσει να υπάρχει και μετά την ενεργειακή κρίση. Το σύνολο των εσόδων του* να μοιράζεται στους Έλληνες πολίτες μέσω του φορολογικού συστήματος (και όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος με επιδότηση της κιλοβατώρας) σε ισόποσες ετήσιες δόσεις ανά οικογένεια. Το ποσό αυτό θα ονομαστεί “Μέρισμα Άνθρακα”. Μια πρόχειρη εκτίμηση του ετήσιου αυτού ποσού θα πλησίαζε τα 1.500 ευρώ για κάθε ελληνική οικογένεια.

Είναι πολλά ή λίγα τα 1.500 ευρώ; Ο μέσος Έλληνας καταναλωτής έχει επιδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 700 ευρώ συνολικά από την αρχή της κρίσης. Η πρόταση είναι αντί να παίρνει τα 700 στον λογαριασμό του ρεύματος να παίρνει τα 1.500 στην τσέπη του (και να τα δαπανά όπως αυτός θέλει). Το ποσό των 1.500 ευρώ θα είναι ίδιο για όλους – σε αντίθεση με τα 700 ευρώ που κατανεμήθηκαν ανισομερώς με βάση τις καταναλωθείσες κιλοβατώρες. Ο μεγαλύτερος (και κατά τεκμήριο πιο εύπορος)  καταναλωτής πήρε περισσότερα και ο μικρότερος (και φτωχότερος) πήρε λιγότερα.

Η πρόταση είναι απλή, ρεαλιστική, πλήρως κοστολογημένη και εφαρμόσιμη άμεσα – με μια υπογραφή (τρόπος του λέγειν!). Ίσως με τα χαρακτηριστικά της αυτά να αποτελεί και μοναδική εξαίρεση στις προεκλογικές πλατφόρμες των κομμάτων. Ο γράφων δεν έχει τον χρόνο και τους πόρους για να αναλύσει τα τεράστια πλεονεκτήματα της τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τα κόμματα που θα την υιοθετήσουν. Μόνο να ελπίζει μπορεί ότι οι πολιτικοί θα την κατανοήσουν και θα την περιλάβουν στην ατζέντα που ήδη σχεδιάζουν (έχουν άλλωστε ήδη τα στελέχη που είναι θέση να το κάνουν – αν όμως παρ’ ελπίδα χρειάζονται διευκρινήσεις ο γράφων τίθεται στην διάθεσή τους).

*Θα χρειαστεί να προστεθεί σ’ αυτά το ΕΤΜΕΑΡ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top