Ο Δείκτης Τιμών: Μήπως το Παρακάναμε με την Επιδότηση;

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Μάϊου 2022 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, είχε αύξηση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Απριλίου. Ο Δείκτης Τιμών είχε αύξηση από τα 165,30 στα 220,82 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 182 ευρώ την μεγαβατώρα (για τον Μάϊο), αυξήθηκαν από -184,57 σε -126,75 ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή λιγότερο πιστωτικές. Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ μειώθηκε ελαφρά από 340,11 ευρώ σε 335,07 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 297,79 έως 335,30 με μέσο όρο τα 313,20 ευρώ την μεγαβατώρα μειωμένο ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (315,41). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (6/21-5/22), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε κατά 240% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 214%.

Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες. Η τιμή στην χονδρική είχε μικρή μείωση τον Μάιο σε συνέχεια αυτής του Απριλίου. Στον Δεύτερο Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Το συμπέρασμα που μπορεί κανείς να διατυπώσει είναι ότι κατά την διάρκεια της κρίσης μέχρι τώρα- από τον Σεπτέμβριο του ’21 μέχρι τον Μάϊο του ’22, το κράτος επιδοτεί κατά μέσο όρο ένα ποσοστό 40% του λογαριασμού των οικιακών καταναλωτών. Με την επιδότηση αυτή, η αύξηση στους λογαριασμούς λόγω της κρίσης βρίσκεται στα επίπεδα του 20%. Χωρίς την επιδότηση η αύξηση αυτή θα ήταν στο επίπεδο του 100% (διπλασιασμός). Τα ποσοστά αυτά είναι προσεγγιστικά αλλά θεωρούμε ότι παρουσιάζουν με επαρκή (για επικοινωνιακούς λόγους) ακρίβεια την γενναιόδωρη πολιτική επιδοτήσεων που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα. Υποδεικνύουν επίσης ότι πιθανότατα η κατάργηση στην πράξη της χονδρικής αγοράς που προγραμματίζει η κυβέρνηση από 1η Ιουλίου είναι αυτογκόλ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top