Οι Τιμές Έπεσαν τον Φεβρουάριο – ο Δείκτης Όχι .Τι Συνέβη;

Ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Φεβρουαρίου 2023 που υπολογίζει το allazorevma.gr, η πρώτη ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ρεύματος στην Ελλάδα, εμφάνισε άνοδο σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία  Ιανουαρίου 2023Ο Δείκτης Τιμών είχε αύξηση από 228,93 σε 246,89 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες το allazorevma.gr  περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 40 ευρώ την  μεγαβατώρα (για τον Φεβρουάριο), μειώθηκαν από -263,17 σε +26,83 ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή μετά από πολλούς μήνες ελαφρά χρεωστικές. Λόγω της δραματικής μείωσης της επιδότησης από 330 σε 40 ευρώ την μεγαβατώρα.
 
Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου του ΦΠΑ μειώθηκε δραματικά – από 479,14 σε 206,08 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 154,10 έως 245,00 με μέσο όρο τα 206,01 ευρώ την μεγαβατώρα σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (445,41). Συνολικά, σε 12μηνη βάση (2/22-2/23), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων (πριν τις επιδοτήσεις) μειώθηκε κατά 26% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ μειώθηκε κατά 34%. 
 
Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) τους τελευταίους 12 μήνες. Στον Δεύτερο Πίνακα παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.
 
Τον Φεβρουάριο η χονδρική τιμή είχε μείωση (-6%) σε σχέση με τον Ιανουάριο). Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής είχε ελαφριά άνοδο γιατί μειώθηκε δραστικά η κρατική επιδότησηΤόσο οι Πάροχοι, όσο και το Κράτος βασισμένοι στην μεγάλη πτώση της χονδρικής τον Ιανουάριο, έπεσαν πάλι έξω στις προβλέψεις τους, με αποτέλεσμα τόσο οι τιμές όσο και η επιδότηση που είχαν προαναγγείλει να αποδειχθούν χαμηλότερες από όσο απαιτείτο για να καλυφθεί η τιμή της χονδρικής. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση του περιθωρίου των Παρόχων αντιστρέφοντας τη τάση του προηγούμενου μήνα. Η τιμή της ΚΕΗ (γνωστής ως ΔΕΗ) συνεχίζει να είναι για τέταρτο συνεχή μήνα υψηλότερη από τον μέσο όρο των εναλλακτικών παρόχων και σημαντικά υψηλότερη από την τιμή του φθηνότερου εναλλακτικού.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top