Πόσο θα Στοιχίζει το Ρεύμα από 1η Αυγούστου; Η εκτίμηση του allazorevma.gr

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, οι Πάροχοι ρεύματος θα πρέπει μέχρι τις 10 Ιουλίου να παρουσιάσουν στους καταναλωτές τα τιμολόγια τους που θα ισχύσουν για τις καταναλώσεις μετά από την 1η Αυγούστου και για τους επόμενους 11 μήνες. Στα τιμολόγια αυτά θα απαγορεύεται “δια ροπάλου” να γραφτούν οι λέξεις “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Ο Μανωλιός θα αλλάξει ρούχα και θα κρυφτεί μέσα στην χρέωση ενέργειας (και το πάγιο). Τι μας περιμένει λοιπόν; Τι νούμερα θα δούμε στον λογαριασμό μας – εκεί περίπου τον Σεπτέμβριο όταν έρθουν οι λογαριασμοί για τις καταναλώσεις του Αυγούστου;
 
Δεν θα συνέβαινε τίποτε συνταρακτικό αν η κυβέρνηση δεν υπερέβαλε στις απαιτήσεις που επέβαλε στους προμηθευτές – ιδιαίτερα το “κλείδωμα” της τιμής για διάστημα δυο επόμενων μηνών. Εξηγούμε:
 
Υπολογίζουμε ότι η ελάχιστη τιμή που θα βλέπαμε υπό κανονικές συνθήκες (οι οικιακοί καταναλωτές) θα ήταν περίπου στα 42 λεπτά την κιλοβατώρα (Τελική τιμή συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ήταν του ύψους των 16 λεπτών την κιλοβατώρα. Η τιμή συνεπώς που θα πληρώναμε θα ήταν κοντά στα 26 λεπτά την κιλοβατώρα. Μπορεί τα νούμερα αυτά να φαίνονται τρομακτικά αλλά στην πράξη δεν διαφέρουν πολύ από τον μέσο όρο των τελευταίων 3 μηνών (Απρίλιο – Μάιο) που ήταν 41,7 και 22,2 λεπτά αντίστοιχα.
 
Το ζήτημα είναι ότι οι τιμές αυτές αφορούν τον “ιδανικό” Προμηθευτή. Αυτόν που με μικτό περιθώριο του 5% μπορεί και καλύψει κατ’ ελάχιστο : α) τα λειτουργικά του έξοδα β) τον κίνδυνο που του δημιουργεί η ανάγκη να προβλέψει την χονδρική τιμή μετά από 2 μήνες γ) τις ζημίες από οφειλέτες που δεν θα τον πληρώσουν ποτέ. Η πιθανότητα να υπάρχει τέτοιος ιδανικός Προμηθευτής είναι – από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- μηδενική.
 
Οπότε ποια είναι η εκτίμηση μας για τις τιμές που θα δούμε το επόμενο 11μηνο; Κατά την άποψή μας – εκτός από τις τιμές στις διεθνείς αγορές που δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε – μεγάλο ρόλο θα παίξουν:
  • Το μικτό περιθώριο που θα είναι επαρκές για να μην έχουν οι Πάροχοι ζημιές. Αν υποθέσουμε ότι το περιθώριο αυτό είναι 15% τότε η τιμή θα φθάσει τα 46 λεπτά και μετά την  επιδότηση στα 28 λεπτά.
  • Η επιτυχία (ή αποτυχία) της ΚΕΗ να βάλει μπροστά τα λιγνιτικά αυξάνοντας την συμμετοχή τους στο σύστημα εις βάρος των σταθμών φυσικού αερίου (το 12-40% να αντιστραφεί σε 32-20%). Στην περίπτωση επιτυχίας, η τελική τιμή μετά την επιδότηση μπορεί να πέσει σε ποσοστό 9-10% (περίπου στα 24 λεπτά).
Το ποσοστό επιδότησης με βάση το μοντέλο του allazorevma.gr κυμαίνεται γύρω στο 38% (όσο ακριβώς ήταν ο μέσος όρος στο διάστημα  9/21- 5/22) και η αύξηση στα οικιακά τιμολόγια (με την επιδότηση) σε σχέση με  τον Αύγουστο του ’21 (τελευταίας μήνας χωρίς επιδότηση) είναι περίπου 27%.
 
Με βάση την παραπάνω ανάλυση περιμένουμε η ΚΕΗ να ανακοινώσει ονομαστική τιμή στα τιμολόγιά της υψηλότερη από 47 λεπτά την κιλοβατώρα (περιλαμβάνεται ΦΠΑ) που αντιστοιχεί σε μικτό περιθώριο στο δικό μας μοντέλο της τάξεως του 18% (Αναφερόμαστε πάντα σε μια τελική μέση τιμή που περιλαμβάνει τα πάγια και κάθε είδους χρεώσεις/πιστώσεις). Οτιδήποτε χαμηλότερο αποτελεί κατά την γνώμη μας ισχυρή ένδειξη πρόθεσης για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
 
Συνοπτικά. Με το που λαμβάνουμε τον λογαριασμό μας από Σεπτέμβριο, πρώτα παίρνουμε βαθιά ανάσα και καθόμαστε κάπου αναπαυτικά. Μετά με ψυχραιμία και ενώ εκπνέουμε σιγά σιγά αρχίζουμε το διάβασμα. Αγνοούμε το νούμερο που αρχίζει από 4 και επικεντρώνουμε την προσοχή σε αυτό που αρχίζει από 2 (ίσως χρειαστεί για το δεύτερο να κάνουμε μια διαίρεση). Αμέσως μετά, για να είμαστε σίγουροι που βρισκόμαστε, κάνουμε μια βόλτα στο allazorevma.gr.
 
* Οι πρoβλέψεις μας έγιναν με ΤΕΜ στα 260 ευρώ την MWh που είναι ίσως αισιόδοξα χαμηλή. Ο μηχανισμός της επιδότησης όμως είναι τέτοιος που οι μεταβολές στην ΤΕΜ δεν επηρεάζουν σημαντικά την τιμή μετά την επιδότηση.
 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top