Πόσο Βοηθάει η Επιδότηση στο Ρεύμα;

Οι πληροφορίες και τα σχόλια που διοχετεύονται στο δημόσιο χώρο σχετικά με την αγορά του ρεύματος είναι συγκεχυμένες, παραπλανητικές και αναξιόπιστες γιατί συνήθως προέρχονται από πηγές που έχουν συμφέρον να προωθήσουν την δική τους εικόνα της πραγματικότητας.

Ευτυχώς το allazorevma.gr, η πρώτη σελίδα σύγκρισης τιμών ενέργειας στην Ελλάδα, που υπηρετεί τους καταναλωτές από το 2015, έχει αναπτύξει και ενημερώνει σε μηνιαία βάση ένα Δείκτη Τιμών Ρεύματος. Ο Δείκτης αυτός, ακολουθώντας μεθοδολογία που είναι προσαρμοσμένη σε αυτήν της Eurostat,  υπολογίζει κάθε μήνα (με βάση την περιοδική τιμοληψία που διενεργεί η ιστοσελίδα) μια τιμή σταθμισμένη με τα μερίδια αγοράς των παρόχων στην αγοράς ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές που έχουν την μέση ετήσια κατανάλωση.

Ο Δείκτης υπολογίζεται προφανώς περιλαμβάνοντας τόσο τις ρήτρες αναπροσαρμογής όσο και την κρατική επιδότηση από τον Σεπτέμβριο του ’21. Είμαστε συνεπώς σε θέση να παρουσιάσουμε με εύληπτο και παραστατικό τρόπο την απάντηση σε ερωτήματα όπως:  Πόσο θα πληρώναμε αν δεν υπήρχε η επιδότηση; Πόσο βοηθάει η επιδότηση στην μείωση της τιμής του ρεύματος; Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι απαντήσεις:

 

Ο Πίνακας δείχνει ότι στους 7 μήνες (από 9/21 έως 3/22) η επιδότηση ισοδυναμεί με μια μέση έκπτωση 34% στη τιμή του ρεύματος. Στην πιο πρόσφατη περίοδο, από τον Δεκέμβριο του 21 έως τον Μάρτιο του ’22 αυτό το (μέσο) ποσοστό έχει ανέβει στο 41%. Με τον Δεκέμβριο του ’21 να είναι ο καλύτερος μήνας με 50% έκπτωση.

 

Κατά την διάρκεια του ’22, οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν μεταβλητά τιμολόγια (που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία) λαμβάνουν μια έκπτωση στον λογαριασμό τους της τάξεως του 40% .Τον Μάρτιο πληρώνουν περίπου 28 λεπτά με την επιδότηση ενώ θα πλήρωναν χωρίς αυτή 42 (έκπτωση 33%)

Τα 24 λεπτά, που είναι ο μέσος όρος των πρώτων 3 μηνών του ’22, είναι βέβαια πολύ υψηλότερος (+41%) από τα 17 λεπτά που ήταν ο μέσος όρος στο Α’ εξάμηνο του ’21 – πριν την κρίση. Αν η κυβέρνηση θέλει να τιμήσει την υπόσχεσή της ότι θα επαναφέρει την τιμή στα προ κρίσης επίπεδα έχει πολύ δουλειά ακόμα. Ίσως αυτό εξηγεί ότι ήδη ανακοινώθηκε σχεδόν διπλασιασμός της επιδότησης για τον Απρίλιο. Το allazorevma.gr θα είναι εδώ για να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό. Δύσκολη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top