Ρήτρες Αναπροσαρμογής: Άλλαξε ο Μανωλιός;

Υπάρχει μεγάλος επικοινωνιακός θόρυβος τελευταία σχετικά με την υποτιθέμενη “κατάργηση” των ρητρών αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου 2022. Από την ημερομηνία αυτή και μετά* δεν θα υπάρχει ρήτρα στα τιμολόγια. Θα προσφέρονται τριών ειδών τιμολόγια: “σταθερά”, “μεταβλητά εντός ορίων” και “μεταβλητά χωρίς όριο”. Το allazorevma.gr, που ενημερώνει τους καταναλωτές για το θέμα εδώ και χρόνια προσπαθεί να εξηγήσει τι συμβαίνει.

Η “κατάργηση” τη ρήτρας δεν σημαίνει μείωση της τιμής. Αυτό που θα γίνει είναι η ενσωμάτωση της χρέωσης στο ονομαστικό τιμολόγιο των Παρόχων. Η χρέωση των 3,8 λεπτών την κιλοβατώρα (συν 20 λεπτά την κιλοβατώρα η ρήτρα) θα γίνει χρέωση 23,8 λεπτών την κιλοβατώρα. Το τιμολόγιο θα παραμείνει μεταβλητό και στον επόμενο λογαριασμό θα είναι πιθανόν 24,8 λεπτά την κιλοβατώρα (ή 19,8!).

Η “κατάργηση” της ρήτρας βελτιώνει την διαφάνεια της συναλλαγής. Μηδενίζει την δυνατότητα των Παρόχων να θολώνουν τα νερά για την χρέωση χρησιμοποιώντας περίεργα ονόματα για αυτήν και τοποθετώντας την (ορισμένοι από αυτούς) σε μέρη λογαριασμού όπου βρίσκονται οι ρυθμιστικές (ή “συμπληρωματικές”) χρεώσεις. Στο μέλλον η χρέωση θα βρίσκεται (αόρατη σε γυμνό μάτι αλλά υπαρκτή) εκεί που πρέπει να είναι: στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Η διάκριση των τιμολογίων σε “μεταβλητά εντός ορίων” και “μεταβλητά χωρίς όρια” μπορεί να παραπλανήσει. Όταν η ρήτρα έχει όρια μεταξύ 30 και 50 ευρώ την μεγαβατώρα την στιγμή που η χονδρική τιμή είναι πάνω από 200 ευρώ, η διαφορά μεταξύ των δύο τιμολογίων (με ή χωρίς όριο) είναι αμελητέα (ο αλγόριθμος του allazorevma.gr δίνει το σωστό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση)

Τα “σταθερά” τιμολόγια δεν είναι κατ’ ανάγκη φθηνότερα από τα “μεταβλητά”. Ο σωστός τρόπος να συγκρίνουμε τα τιμολόγια είναι να εκτιμήσουμε την ετήσια δαπάνη που προκαλούν. Αν οι τιμές χονδρικής πέσουν μέσα στο επόμενο 12μηνο, οι καταναλωτές με μεταβλητά τιμολόγια θα είναι ωφελημένοι – έστω και αν με τις σημερινές τιμές τιμοκαταλόγου είναι ακριβότερα (και αυτό το πρόβλημα το λύνει ο αλγόριθμος του allazorevma.gr)

Ορισμένοι Πάροχοι ήδη προσφέρουν μεταβλητά τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Η Watt+Volt εδώ και πολλούς μήνες, η Zeniθ πιο πρόσφατα, η nrg κάπως ανεπίσημα είναι Πάροχοι που έπεσε στην αντίληψή μας ότι προσφέρουν τέτοια “προοδευτικά” τιμολόγια προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής (και της κυβέρνησης). Ίσως υπάρχουν και άλλοι που το κάνουν προς το παρόν εν κρυπτώ.

Άλλαξε λοιπόν ο Μανωλιός ή έβαλε τα ρούχα του αλλιώς; Η απάντηση είναι ότι άλλαξε τα ρούχα του αλλά ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό είναι ένα μικρό κέρδος;

* αλλά, ζώντας στην ελληνική πραγματικότητα δεν παίρνουμε όρκο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top