Οι Ρήτρες Αναπροσαρμογής έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στην λιανική αγορά ρεύματος- αυτή την φορά από την πίσω πόρτα. Άτυπα, ντροπαλά και “στο μιλητό”, ορισμένοι Πάροχοι προτείνουν στους πελάτες τους να τους χρεώνουν με τιμολόγια βασισμένα στο (ιστορικό) κόστος προμήθειας από την χονδρική. Αντί να ακολουθούν την κρατική συνταγή της προθεσμιακής τιμής για τον επόμενο μήνα. Χωρίς να χάνουν το πλεονέκτημα της επιδότησης από το ΤΕΜ. Η χρέωση με το ιστορικό κόστος προμήθειας (συν ένα προκαθορισμένο περιθώριο μικτού κέρδους για τον Πάροχο) είναι ο καλύτερος (δηλαδή πιο διαφανής) τρόπος να χρεώνεται η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η άποψη του allazorevma.gr είναι ότι αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για την αγορά. Δεν ξέρουμε αν η πρακτική είναι νόμιμη αλλά είναι ηθική και κυρίως αποτελεσματική.
Είναι ηθική γιατί όπως προαναφέραμε είναι διαφανής. Το πραγματικό πρόβλημα με τις ρήτρες δεν ήταν ποτέ το ύψος της χρέωσης αλλά η σύγχυση που προκαλούσε στους καταναλωτές. Οι πιο καινοτόμοι από τους Παρόχους είχαν, ήδη πριν το κράτος αποφασίσει να ρυθμίσει την αγορά, σχεδιάσει προϊόντα που ήταν μεταβλητά και συγχρόνως απλά, έντιμα και κατανοητά – του τύπου κόστος + περιθώριο.
Είναι αποτελεσματική γιατί δίνει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Είναι όμως ωφέλιμη και για τους παρόχους – ιδιαίτερα τους μικρότερους από αυτούς – γιατί μειώνει τις ανάγκες τους για κάλυψη του κινδύνου της χονδρικής. Βοηθάει όμως και το κράτος γιατί θα ελαττώσει την πίεση των κακόβουλων που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την δική της συνταγή έχουν εκτιναχθεί τα περιθώρια των Παρόχων στα ύψη.
Είναι αυτό που οι αγγλοσάξονες (και ορισμένοι Έλληνες αγγλομαθείς) ονομάζουμε πρόταση “win-win”. Η “καζάν-καζάν” αν προτιμάτε κάτι πιο ανατολίτικο. Ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, όπως θα έλεγε και ο Μεγάλος Τιμονιέρης.