Θέλει και η Επιδότηση (του Ρεύματος) την Τέχνη της

Το allazorevma.gr έχει προτείνει από τον περασμένο Οκτώβριο, η επιδότηση στο ρεύμα που αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει για να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση, να δοθεί με την μορφή ενός σταθερού ποσού ίσου για όλους τους καταναλωτές και όχι ως μείωση της τιμής της κιλοβατώρας. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας γιατί οι αρμόδιοι μας φαίνονται ζαλισμένοι. Η πρόταση είναι:

Να δοθεί η επιδότηση μέσω πιστωτικού ΕΤΜΕΑΡ. Εκεί που στο λογαριασμό μας γράφει ΕΤΜΕΑΡ αντί για χρέωση θα έχει πίστωση με ένα σταθερό ποσό για όλους τους καταναλωτές (για την ακρίβεια – συνήθως πίστωση γιατί θα είναι η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ μείον η επιδότηση). Το ποσό της επιδότησης θα αναθεωρείται κάθε μήνα  – γιατί όχι και αυτόματα με βάση την χονδρική τιμή του προηγούμενου. Αυτό θα έχει πολλά πλεονεκτήματα:

Θα μειώνει την ΜΕΣΗ τιμή που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για ρεύμα. Προφανώς θα μειώνει περισσότερο την μέση τιμή για τις μικρές καταναλώσεις και λιγότερο για τις μεγαλύτερες. Αυτό είναι δίκαιο γιατί το ρεύμα είναι μια από τις πιο ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημά τους. Συνεπώς η ωφέλεια για τους μικρούς καταναλωτές ισοδυναμεί με ωφέλεια για τους καταναλωτές μικρού εισοδήματος. Το όριο των 300 κιλοβατωρών τον μήνα δεν χρειάζεται πλέον.

Θα είναι πιο στοχευμένο γιατί ένα μεγαλύτερο ποσοστό ενός δεδομένου ποσού επιδότησης θα κατευθύνεται στους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη.

Συγχρόνως, επειδή η ΟΡΙΑΚΗ τιμή της κιλοβατώρας θα παραμείνει ως έχει (δηλαδή η δαπάνη για την κατανάλωση μιας πρόσθετης κιλοβατώρας) το κίνητρο για υπερκατανάλωση που δημιουργεί η επιδότηση της κιλοβατώρας εκμηδενίζεται. Συνεπώς η σταθερή χρέωση είναι πιο αποτελεσματική από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας (και βεβαίως εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου!)

Η λύση της σταθερής χρέωσης έχει ακόμα περισσότερα μικρά πλεονεκτήματα: Είναι διαδικαστικά πολύ απλούστερη γιατί δεν εμπλέκει τους παρόχους σε καινούργιες διαδικασίες. Θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τον λογαριασμό του ΕΤΜΕΑΡ όπως κάνουν και σήμερα. Ακόμα καλύτερα δεν θα χρειαστεί εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων που θα αυξήσουν την πολυπλοκότητα και αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν “παραθυράκια” για ατασθαλίες.

Επιπρόσθετα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπήρχαν αντιρρήσεις από την Κομισιόν δεδομένου ότι η πρόταση δεν διαφέρει πολύ από αυτό που κάνουν οι Γερμανοί. Μειώνουν το ΕΤΜΕΑΡ στο μισό για την επομένη χρονιά και το καταργούν από το 2023.

Γιατί οι αρμόδιοι κωφεύουν στην πρόταση αυτή; Προφανώς γιατί δεν την έχουν ακούσει. Η ίσως για άλλους λόγους που δεν θα αναλύσουμε εδώ. Μας θυμίζουν όμως ένα ανέκδοτο. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ αγορεύει σε προεκλογική συγκέντρωση όταν ένας τους παριστάμενους του φωνάζει “Κύριε Στήβενσον όλοι οι σκεπτόμενοι Αμερικανοί είναι με το μέρος σας”. “Το ξέρω αγαπητέ μου” απαντά ο υποψήφιος – “αλλά φοβάμαι ότι θα χρειαστώ πλειοψηφία για να εκλεγώ”. (Ο υποψήφιος δεν εξελέγη)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top