Ακόμα μια γραμμούλα στις ανταγωνιστικές χρεώσεις – “Ρητρα ΟΤΣ” η “Ρήτρα Αναπροσαρμογής”

Αλλάξατε πριν από μερικούς μήνες πάροχο ηλεκτρισμού. Μπήκατε στο allazorevma.gr (πολύ καλά κάνατε) και επιλέξατε έναν πάροχο που σας εξασφάλιζε ετήσιο όφελος 80 ευρώ. Όλα κύλησαν ομαλά μέχρι που πήρατε τον πιο πρόσφατο λογαριασμό. Παρατηρήσατε ότι έχει προστεθεί ακόμα μια γραμμούλα στις ανταγωνιστικές χρεώσεις με τίτλο “Ρητρα ΟΤΣ” η “Ρήτρα Αναπροσαρμογής” ή κάτι ανάλογο. Το νούμερο δίπλα στην γραμμούλα είναι 40 ευρώ! Χάσατε την μισή από την ετήσια ωφέλεια που περιμένατε!

Πέσατε θύμα της τακτικής του δολώματος. Οι αγγλοσάξωνες έχουν όνομα γι αυτή : “Bait and switch” δηλαδή προσελκύω με ένα δόλωμα και μετά την “στρίβω”. Το allazorevma.gr σας είχε προειδοποιήσει γιατί στην ιστοσελίδα φαίνεται καθαρά ότι στο τιμολόγιο εφαρμόζεται “Ρήτρα ΟΤΣ”. Δεν δώσατε όμως σημασία, εστιάσατε στους αριθμούς και αυτό είναι φυσικό.

Γιατί εφαρμόζουν αυτή την (καθ’ όλα νόμιμη-έχουν όρο στη σύμβαση) πρακτική οι εναλλακτικοί Πάροχοι; Υπάρχει λόγος – και αυτός είναι η μεγάλη αβεβαιότητα για το κόστος αγοράς του ρεύματος από τους ίδιους. Το χειρότερο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα αυτή δεν οφείλεται στην αγορά αλλά σε πολιτικές αποφάσεις που είναι από την φύση τους αδύνατο να προβλεφθούν. Αυτή είναι και η μόνη βάσιμη δικαιολογία – ο πολιτικός κίνδυνος. Γιατί κατά τα άλλα η διαχείριση της μετακύλησης (ή όχι) του κινδύνου της χονδρικής στην λιανική είναι ένας από τους κυριότερους λόγους ύπαρξής τους (κίνδυνος που πάντως έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που αγοράζουν μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ). Εφαρμόζοντας ρήτρα χονδρικής απλώς δεν επιτελούν την λειτουργία για την οποία υπάρχουν – καλύτερα να γυρίσουμε στο μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Το allazorevma.gr πιστεύει ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει και μπορεί να το λύσει η αγορά ή ίδια – η Ρυθμιστική Αρχή άλλωστε δεν φαίνεται να το έχει ως προτεραιότητα. Προτρέπει συνεπώς τους παρόχους, ανεξάρτητα από το αν χρεώνουν ή όχι ρήτρα, να εξασφαλίζουν ότι ο καταναλωτής το ξέρει και μπορεί να υπολογίσει έστω κατά προσέγγιση την επίπτωσή της. Γιατί όχι να προσφέρουν και τις δύο επιλογές: Με ή χωρίς χρέωση ΟΤΣ. Πραγματικά σταθερή τιμή το 12μηνο ή μεταβλητή. (“πραγματικά” γιατί ορισμένοι χρεώνουν “σταθερή τιμή” αλλά στην σύμβαση προμήθειας προβλέπεται η ρήτρα ΟΤΣ)

Μέχρι να πεισθούν οι πάροχοι βέβαια, οι καταναλωτές δεν είναι ανάγκη να “ζουν από την καλή προαίρεση των παρόχων” (όπως η ηρωίδα του Τενεσσή Γουίλλιαμς). Μπαίνουν στο allazorevma.gr και βρίσκουν τον πάροχο που δεν έχει στην σύμβαση προμήθειας όρο για χρέωση ΟΤΣ ή το άνω όριο της ρήτρας είναι υψηλό. Υπάρχουν και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλοι!

update 10/2021 – Στην σύγκριση του allazorevma.gr υπολογίζεται και η επιβαρυμένη λόγω ρήτρας οριακής τιμής ( Περισσότερα διαβάστε εδώ )

Περισσότερα για την Ρήτρα ΟΤΣ
Επιλέξατε Σταθερή Τιμή Ρεύματος; Θέλει Λίγη Προσοχή!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top