Πως Αποφασίζονται οι Τιμές του Ρεύματος; Ένας Φανταστικός Διάλογος

Φίλοι που χρησιμοποιούν το allazorevma.gr μας ρωτούν: Δεν καταλαβαίνουμε πως αποφασίζονται οι τιμές του ρεύματος κάθε μήνα. Πριν είχαμε τις ρήτρες – τώρα τι; Πως μπορούμε να προβλέψουμε τι θα πληρώνουμε για ρεύμα τους επόμενους μήνες; Μια πρώτη απάντηση είναι να τους καθησυχάζουμε λέγοντας τους ότι με την νέα διαδικασία η κατάσταση θα γίνει πιο ομαλή – οι εκπλήξεις θα είναι λιγότερες. Για να γίνει πιο κατανοητό αποφασίσαμε να το παρουσιάσουμε με “θεατρικό” τρόπο. Με ένα φανταστικό διάλογο μεταξύ των αρμοδίων. Στην  συγκεκριμένη περίπτωση του αρμόδιου Υπουργού και του Διοικητή της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (γνωστής και ως ΔΕΗ). Ο διάλογος διεξάγεται τηλεφωνικά (σε ασφαλή γραμμή!) περίπου στο μέσο του μήνα.

Υπουργός: Κύριε Διοικητά καλημέρα. Πως πάμε; Θα προκάνουμε να βάλουμε κανένα Λιγνιτικό να δουλέψει τον χειμώνα; Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Οι τιμές του αερίου πάνε να με τρελάνουν – ακούω  TTF και με πιάνει πανικός τελευταία!

Διοικητής ΚΕΗ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ! Χαίρομαι που Σας ακούω (με δόση υπερβολής). Προσπαθούμε νυχθημερόν να είμαστε έτοιμοι – αλλά ξέρετε, όπως σας έχω πει και στο παρελθόν τα Ορυχεία έχουν αφεθεί στην τύχη τους – από την προηγούμενη κυβέρνηση βεβαίως. Δεν είναι εύκολο σε ένα μήνα να λειτουργήσουν εγκαταστάσεις παρατημένες επί επτά χρόνια!

Υπουργός: Καλά! Καλά! Στο προκείμενο τώρα! Τι τιμές θα βάλουμε για τον επόμενο μήνα;

Διοικητής ΚΕΗ: Πολύ φοβάμαι ότι θα είμαστε κοντά στο 1 ευρώ την κιλοβατώρα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: 1 ευρώ; Θέλετε να με τρελάνετε κύριε Διοικητά; Τί είναι αυτά που μου λέτε;

Διοικητής ΚΕΗ: (από μέσα του: εγώ θα Σας τρελάνω ή Εσείς που μου φορτώσατε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με έχει ύποπτο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης;). Φωναχτά: Κύριε Υπουργέ να σας εξηγήσω. Η προθεσμιακή χονδρική τιμή για τον επόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο για την ελληνική αγορά είναι στα 800 ευρώ την μεγαβατώρα. Στο μεταξύ οι δαπάνες μας στην λιανική έχουν αυξηθεί πολύ – να μην κάνουμε διαφήμιση για να δείξουμε τον εκσυγχρονισμό μας; (από μέσα του : δεν μαζεύετε και λίγο αυτόν τον περίεργο στην ΡΑΕ που μας ενοχλεί ακόμα και για αυτό;). Αλλά ακόμα χειρότερο, τα νούμερα με τις ανείσπρακτες οφειλές δεν πάνε καλά. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα 15% μικτό περιθώριο για να μην έχουμε ζημίες (από μέσα του : και μας κυνηγάει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού που Εσείς μας φορέσατε). Αφήστε που είχα και τηλεφώνημα από τον γνωστό μας μεγαλομέτοχο μόλις η τιμή έπεσε πάλι κάτω από τα 6 ευρώ από τα 9 που αγόρασε τον περασμένο Νοέμβριο. Με την ευκαιρία πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να ανακοινώσουμε τέταρτο στην σειρά τρίμηνο με ζημίες.

Υπουργός: Κύριε Διοικητά μου κάνατε την καρδιά περιβόλι. Να δούμε πως θα αντέξω μέχρι τις εκλογές (από μέσα του: τι τα ήθελε τα θεσμικά ο Μεγάλος και δεν τις έκανε στην ώρα που έπρεπε;). Αυτό που μου λέτε συνεπώς είναι ότι θα πρέπει να βρω λεφτά για επιδοτήσεις ίσα με 1.000-139=861 ευρώ την μεγαβατώρα. Για να δούμε. Από την κατάσχεση των κερδών σας από το λιγνιτικά όχι πολλά πράγματα- αργείτε ακόμα. (Από μέσα του: Που είναι  οι καλές εποχές που το ρεύμα έβγαινε με 40% από τα λιγνιτικά, τι ……….(εδώ ο Υπουργός χρησιμοποιεί άκομψη φράση) έχουμε κάνει Θεέ μου!). Από τα υδροηλεκτρικά τα ίδια – δεν τα ελέγχετε έτσι κι αλλιώς. Το ίδιο και τις ΑΠΕ – δεν μπορούμε να τις κάνουμε να παράγουν κάτι παραπάνω βασιζόμαστε την τύχη. Οι τιμές των δικαιωμάτων πως πάνε; Θα ανέβουν λίγο να μας δώσουν μια ανάσα;

Διοικητής ΚΕΗ : Δυστυχώς οι τιμές των δικαιωμάτων δεν βλέπω να ανεβαίνουν – πόσο να πάνε πάνω από 100 ευρώ τον τόνο – υπάρχει όπως ξέρετε ήδη πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Αλλά γιατί ανησυχείτε κύριε Υπουργέ; Με δική σας απόφαση μπορείτε να κρατήσετε σταθερές τις αποζημιώσεις των λιγνιτικών των υδροηλεκτρικών και των ΑΠΕ οπότε ο ρυθμός της κατάσχεσης των κερδών και συνεπώς οι πόροι για το Ταμείο Μετάβασης που είναι διαθέσιμοι για  επιδότηση θα αυξηθούν. Μια παράκληση μόνο – δώστε μας κάτι παραπάνω για τα Λιγνιτικα για να μην φωνάζει ο μεγαλομέτοχος.

Υπουργός: Ναι είναι αλήθεια (αγνοεί τεχνηέντως το αίτημα για την αμοιβή των λιγνιτικών). Αυτός ο καθηγητής – πρώην καθηγητής; –  που το σχεδίασε είναι πραγματικά καλός. Όσο ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής (λόγω του φυσικού αερίου) τόσο ανεβαίνει και η επιδότηση – οπότε η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής μένει σταθερή στα 13,9 λεπτά την μεγαβατώρα – όσο είχαμε υποσχεθεί εδώ και μήνες μέσω διαρροών στον τύπο (από μέσα του : με την γκεμπελική μέθοδο o Θεός να μας συγχωρέσει) – και πρέπει να τηρήσουμε μέχρι τις εκλογές. Αν όμως τα λεφτά από την κατάσχεση των κερδών και των ποσών που πληρώνουν  οι παραγωγοί με ορυκτά καύσιμα για την αγορά δικαιωμάτων δεν φθάσουν θα πρέπει να πάω στον άλλο τον παράξενο (εννοεί τον Υπουργό Οικονομικών) για χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Δεν θα πεί όχι βέβαια αλλά όταν στραβομουτσουνιάζει με ενοχλεί. Με την ευκαιρία: Παρατήρησα ότι ορισμένοι ανταγωνιστές σας πωλούν πλέον με αρνητικές τιμές. Η επιδότηση είναι μεγαλύτερη από την τιμή τους. Δεν λέω ότι δεν μ’ αρέσει – έκανα τον ανταγωνισμό να δουλεύει! – αλλά πως εξηγείται;

Διοικητής ΚΕΗ : (ξερά) Δεν ξέρω κύριε Υπουργέ. Δεν μιλάω μαζί τους – ούτε αυτοί μου μιλάνε.

Υπουργός: (με ελαφρό γελάκι) Ελπίζω ότι με αυτή την κατάσταση δεν θα χάσετε τόσους πελάτες ώστε να πέσετε κάτω από 50% όπως προβλέπεται από τον νόμο;

Διοικητής ΚΕΗ : Δεν νομίζω κύριε Υπουργέ. Εμείς έχουμε τους δικούς μας μακροπροθέσμους στόχους – θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 χρόνια για να συμβεί αυτό (από μέσα του: και 10 αν το αποφασίσετε εσείς ή ο διάδοχός σας)

Υπουργός: Καλώς! Πάω λοιπόν για 2 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο μήνα! Παιδιά (η διαφορά ηλικίας επιτρέπει την οικειότητα εκτιμά ο Υπουργός) με υποχρεώσατε. Τουλάχιστον βάλτε μπροστά τα αναθεματισμένα τα λιγνιτικά όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Είναι πιο εύκολο να βρούμε λεφτά από το να δίνουμε εξηγήσεις για μπλακάουτ τον χειμώνα. Χαιρετώ!

Διοικητής ΚΕΗ: Βεβαίως κύριε Υπουργέ θα βάλουμε τα δυνατά μας! Στην διάθεσή σας κύριε Υπουργέ! Χάρηκα που σας άκουσα κύριε Υπουργέ! Καλημέρα κύριε Υπουργέ!

Ο παραπάνω διάλογος είναι, όπως προαναφέραμε, προϊόν της φαντασίας μας. Άλλωστε δεν διαθέτουμε τα τεχνικά μέσα για να κάνουμε επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής μέσω της οποίας συνεννοούνται οι αρμόδιοι.

Οι καταναλωτές ρεύματος όμως ελπίζουμε ότι πήραν το μήνυμα. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές η τιμή του βασικού τιμολογίου της ΚΕΗ (ανταγωνιστικό μέρος) θα είναι ακριβώς 13,9 λεπτά την κιλοβατώρα. Και θα είναι η διαφορά μεταξύ δύο μεταβλητών τιμών: της χονδρικής αγοράς και του ύψους της κρατικής επιδότησης. Οι υπόλοιποι Πάροχοι θα καθορίζουν  τις δικές τους τιμές με αναφορά στην τιμή αυτή της ΚΕΗ. Δίνοντας εκπτώσεις ανάλογα με την επιθυμία τους να πάρουν νέους πελάτες. Απλό – μπορεί να γίνει με ένα τηλεφώνημα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Scroll to Top